• (438) 351 3789
  • İletişim
  • Arama Yap
  • Site Haritası
  • Anasayfa
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI HAKKARİ / YÜKSEKOVA Yüksekova Özel Eğitim Uygulama Okulu III. Kademe Atatürk Köşesi
  1. Anasayfa
  2. Haberler
TÜBİTAK 4006 FUARIMIZ

TÜBİTAK 4006 FUARIMIZ

OKULUMUZDA DÜZENLENEN TÜBİTAK 4006 FUARINDAKİ 9 PROJEMİZ GELEN MİSAFİRLER TARAFINDAN İLGİYLE KARŞILANDI. 

PROJE 1:ERİŞİLEBİLİR MATERYALLERLE HAZIRLANIYORUM

PROJE 2: ORTAMA UYGUN İLETİŞİM SAĞLAMAYA YÖNELİK ÇALIŞMALARIN ÇEŞİTLİ ORTAMLARA ENTEGRE EDİLMESİ

PROJE 3: İKİNCİ DİLİ TÜRKÇE OLAN ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLAR İÇİN TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE GÖRSELLERİN VE 3 BOYUTLU FİGÜRLERİN KULLANIMI

PROJE 4: MİNİ KANTİN 

PROJE 5: NESNELERİ ÖĞRENİYORUM

PROJE 6: DUYGULARI ÖĞRENİYORUM

PROJE 7: OYNAYARAK ÖĞRENİYORUM

PROJE 8: EĞLENEREK ÖĞRENİYORUM

PROJE 9:NESNELERİ ÖĞRENİYORUM

0 20.05.2025 12

PROJE 1:ERİŞİLEBİLİR MATERYALLERLE HAZIRLANIYORUM

PROJE AMACI: Proje görme yetersizliğinden etkilenmiş öğrencilerin YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) ve EKPSS sınavlarına hazırlanma sürecine yönelik eğitim materyali gereksinimlerini karşılamak için planlanmıştır. Görme yetersizliğinden etkilenmiş bireyler derslerde ve sınavlara hazırlanırken erişilebilir eğitim materyaline ihtiyaç duymaktadırlar.

PROJE YÖNTEMİ:Bu proje, çalışmaları gerçekleştirecek öğretmen adayları için de katkı sağlayıcı olacağı düşünülmektedir. Öncelikle mezun olduklarında çalışacakları hedef kitle ile birebir etkileşimde olacaklar, teorik dersleri uygulamada kullanabilecekler ve almış oldukları derslerin öğretim aşamasında nasıl kullanılması gerektiği ile ilgili daha çok deneyim elde edeceklerdir. Çalışmalar konu anlatımı, birebir soru cevap çalışmalarını kapsayacaktır. Gönüllü okuyuculuk desteği sonunda çalışılan birimden hizmet alan görme engelli bireylerin girecekleri sınavlara erişilebilir ders materyali ile hazırlanması, sınavlarda deneme testlerini çözerek girecekleri için sorulara aşina olmaları, doğru net sayılarının yükseltilmesi hedeflenmektedir.

BEKLENEN SONUC:Proje sonunda görme yetersizliğinden etkilenen öğrencilerin yapılan deneme sınavlarında başarılarının artması, Tarih, Coğrafya, Türkçe dersi deneme sınavlarında başarı grafiklerinin yükseltilmesi hedeflenmektedir. ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından yapılan sınavlardaki soruları daha önceki yıllarda çıkmış sorula çözüleceği için soru türlerine aşina olmaları hedeflenmektedir. Tarih, Coğrafya, Türkçe vb. dersi hazırlık test kitaplarındaki konu anlatımları sıralı bir biçimde takip edilecektir. Bu alanlardaki çıkacak olan soruların sınavda daha anlayarak ve daha erişilebilir biçimde çözmeleri hedeflenmektedir

PROJE 2: ORTAMA UYGUN İLETİŞİM SAĞLAMAYA YÖNELİK ÇALIŞMALARIN ÇEŞİTLİ ORTAMLARA ENTEGRE EDİLMESİ

PROJE AMACI: Projenin amacı, 1., 2. ve 3. kademelerdeki özel gereksinimli öğrencilerin toplumda var olma, farklı ortamlarda farklı kişilerle ve ortama uygun bir şekilde iletişim kurabilmeleridir. Birçok farklı yer ve zamanda bulunduğu ortama yönelik iletişim kurması amaçlanmaktadır.

PROJE YÖNTEMİ:Proje, öğrencilerin günlük hayatta sıklıkla bulunduğu ortamlarda , sık karşılaştığı kişilerle daha kolay iletişim kurması ortama uyum sağlaması, iletişimi başlatma ve sürdürme ile ilgili problemlerin çözülmesi amacıyla oluşturulan bir çalışmadır. Bunun için öğrencilerin günlük yaşantılarında en çok bulundukları 10 ortam seçilir. Öncelikle bu ortamların özelliklerini ve bu ortamlarda bulunan kişilerin görevlerini , neler yaptıklarını anlatan görseller ve küçük (basit) bilgilendirme notlarının bulunduğu bir kitapçıklar hazırlanır. Hazırlanan kitapçıklar yardımıyla yapılacak sohbetin bir uygulaması öğrencilere yaptırılarak hangi ortamda hangi konularda sohbet edebileceği, o ortama uygun iletişim kurabilmesinin öğrenilmesi sağlandı ( Örneğin 'markette bunun fiyatı nedir' sorusunu sorabilmesi, ve manavdan et sormaması gibi). Her öğrenci ortama uygun iletişim ve davranıştan sonra ödüllendirildi. Daha sonra birebir bu ortamlarda bulunup bu benzer davranışı sergilemesi için bu ortamlara götürülüp bu ortamlarda da benzer davranışı sergilemesi sağlandı. Böylece öğrencinin konuşmayı başlatma sürdürme becerileri de geliştirilmiş oldu.

BEKLENEN SONUC:Projede kitapçıkların bir araya toplanması sonucunda bir model tasarım oluşturuldu. Yapılan tasarımın 1. 2 ve 3. kademe zihinsel yetersizliği olan öğrencilere uygulanması ile öğrencilerin günlük hayatta en sık bulundukları ortamlar ve bu ortamlarda sıklıkla sorulan sorular ve konuşulan konuların oyun ve canlandırmalarla eğlenceli ve ilgi çekici bir şekilde kolayca öğrenmeleri sağlanacaktır. Odaklanma süresi kısa olan öğrencilerin dikkat toplama süreleri uzun tutularak öğrenmeleri gerçekleştirilecektir. Bu durumlarla ilgili yaşanan iletişim problemleri çözülecektir. İstedikleri ortamda, karşılaştıkları durumlara uygun tepkiler vermeleri kolaylaşacaktır. Böylece öğrencinin konuşmayı başlatma sürdürme becerileri de geliştirilmiş olacaktır

PROJE 3: İKİNCİ DİLİ TÜRKÇE OLAN ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLAR İÇİN TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE GÖRSELLERİN VE 3 BOYUTLU FİGÜRLERİN KULLANIMI

PROJE AMACI: Projenin amacı, 1. 2 ve 3. kademe zihinsel yetersizliği olan öğrenciler için hazırlanan kartlar yardımıyla ana dili Türkçe olmayan özel gereksinimli çocuklara Türkçeyi öğretmek, bunu görsellerle anlamlandırmak, öğretim gerçekleştirilirken yaşanan iletişim problemlerini ortadan kaldırmak ve eğitim dili olan Türkçeyle öğretime devam edilmesini sağlamaktır.

PROJE YÖNTEMİ:Proje, öğrencilerin günlük hayatta karşılaştığı sıklıkla kullandığı nesneleri, eylemleri, eşyaları, yiyecek ve içecekleri öğretim dili olan Türkçe ile ifade edebilmelerini ve öğretimden önce iletişimdeki problemleri çözmek amacıyla oluşturulan bir çalışmadır. Bunun için öğrencilerin en sık karşılaştığı 60 adet nesne, 40 adet hayvan, meyve ve sebze figürü, 20 adet basit eylem kartları hazırlandı. Hazırlanan kartların bir uygulaması öğrencilere yaptırılarak kartların ve figürlerin Türkçe karşılıklarının öğrenilmesi sağlandı. Daha sonra kartlar ve figürlerin Türkçe karşılıklarını en çok bilen kazandı.

BEKLENEN SONUC:Projede kartların ve figürlerin bir araya toplanması sonucunda bir model tasarım oluşturuldu. Yapılan tasarımın 1. 2 ve 3. kademe zihinsel yetersizliği olan öğrencilere uygulanması ile öğrencilerin günlük hayatta en sık karşılaştığı hayvanların ve sıklıkla kullandığı nesnelerin oyunla eğlenceli ve ilgi çekici bir şekilde kolayca Türkçe karşılıklarını öğrenmeleri sağlanacaktır. Odaklanma süresi kısa olan öğrencilerin dikkat toplama süreleri uzun tutularak öğrenmeleri gerçekleştirilecektir. Öğretimde yaşanan iletişim problemleri çözülecektir. İstedikleri nesneleri, karşılaştıkları hayvanları, eylemleri anlamaları ve kendilerini Türkçe ifade etmeleri kolaylaşacaktır. 

PROJE 4: MİNİ KANTİN 

PROJE AMACI: Projenin amacı, 1. 2 ve 3. kadem zihinsel yetersizliği olan öğrenciler için hazırlanan kartlar yardımıyla nesneleri ve hayvanları tanıma, canlandırma becerilerini geliştirmektir. Öğrencilerin görsele dayalı olarak eğlenceli ve ilgi çekici görseller yardımıyla nesneleri tanımalarını sağlamaktır. Öğrencilerin günlük hayatta karşılaştığı nesneleri ve hayvanları tanımalarını ve bunların ifade şekillerini geliştirmektir.

PROJE YÖNTEMİ:Proje, öğrencilerin günlük hayatta karşılaştığı hayvanları ve sıklıkla kullandığı nesneleri tanıyabilme ve ihtiyaç durumunda bunları ifade edebilmelerini sağlayacak canlandırmaları yapabilmeleri fikrinden hareketle oluşturuldu. Bunun için öğrencilerin en sık karşılaştığı 60 adet nesne ve 20 adet hayvan figürü kartlara çizildi. Çizilen kartların renkli olarak baskısı alındı. Baskısı alınan kartların bir uygulaması öğrencilere yaptırılarak kartların öğrenilmesi sağlandı. En fazla kartı doğru bir şekilde canlandırmasını yapan oyunu kazanır.

BEKLENEN SONUC:Projede kartların baskısının alınması sonucunda bir model tasarım oluşturulacak. Yapılan tasarımın 1. 2 ve 3. kademe zihinsel yetersizliği olan öğrencilere uygulanması ile öğrencilerin günlük hayatta en sık karşılaştığı hayvanları ve sıklıkla kullandığı nesneleri oyunla eğlenceli ve ilgi çekici bir şekilde kolayca öğrenmeleri sağlanacaktır. Odaklanma süresi kısa olan öğrencilerin dikkat toplama süreleri uzun tutularak öğrenmeleri gerçekleştirilecektir. Günlük yaşam becerilerini deneyimlemeleri sağlanacaktır. İstedikleri nesneyi veya karşılaştıkları hayvanları canlandırmaları kolaylaşacaktır. 

PROJE 5: NESNELERİ ÖĞRENİYORUM

PROJE AMACI: Projenin amacı, 1,2 ve 3.kademe öğrencilerinin duygularının farkında olmalarını, var olan duygularını dışarıya yansıtmaları, dışardaki duyguları fark etmeleri ve bu duygulara anlam yüklemelerini sağlamaktır. Eğlenceli ve aktif bir şekilde sürece katılarak duyguları öğrenmelerini kolaylaştırmaktır. Duygulara en kısa sürede uygun tepkiler vermelerini hızlandırmaktır.

PROJE YÖNTEMİ:Proje, öğrencilerin günlük hayatta karşılaştıkları duyguları öğrenmeleri ve bu duygulara anlam yüklemeleri fikrinden hareketle oluşturulmuştur. Projede öncelikle üzgün, sevinçli, şaşkın, endişeli, yorgun vb. şeklinde her birinden iki adet olmak üzere 10 farklı duyguya ait emojiler renkli kartlara basıldı. Renkli kartların daire biçimde çıktısı alındı. Alınan çıktılar karesel bir alana dağınık bir şekilde yapıştırıldı. Öğrencilerin kalem yardımıyla aynı olan duyguları birbiriyle eşleştirmeleri sağlanacak. Birbirinin aynısı olan duyguları eşleştiren öğrenciden aynı zamanda o duyguya uygun olarak canlandırma yapmasını istemektir.

BEKLENEN SONUC:Projede tasarlanan kartların bir modeli oluşturularak öğrenciler ile birlikte uygulaması yapılacak. Yapılan uygulama neticesinde öğrencilerin oyunla ve aktif katılım ile günlük hayatta en sık karşılaştığı duygu durumlarını anlayabilmeleri ve bu duyguların ne anlama geldiği, duygulara uygun tepkiler vermeleri gerçekleştirilecektir. Öğrencilerin eğlenirken öğrenmeleri kolaylaşacaktır. Dikkat süreleri daha uzun tutularak var olan duygulara anlam yüklemeleri ve bu duyguları anlamaları sağlanacaktır.

PROJE 6: DUYGULARI ÖĞRENİYORUM

PROJE AMACI: Projenin amacı, 1,2 ve 3.kademe öğrencilerinin duygularının farkında olmalarını, var olan duygularını dışarıya yansıtmaları, dışardaki duyguları fark etmeleri ve bu duygulara anlam yüklemelerini sağlamaktır. Eğlenceli ve aktif bir şekilde sürece katılarak duyguları öğrenmelerini kolaylaştırmaktır. Duygulara en kısa sürede uygun tepkiler vermelerini hızlandırmaktır..

PROJE YÖNTEMİ:Proje, öğrencilerin günlük hayatta karşılaştıkları duyguları öğrenmeleri ve bu duygulara anlam yüklemeleri fikrinden hareketle oluşturulmuştur. Projede öncelikle üzgün, sevinçli, şaşkın, endişeli, yorgun vb. şeklinde her birinden iki adet olmak üzere 10 farklı duyguya ait emojiler renkli kartlara basıldı. Renkli kartların daire biçimde çıktısı alındı. Alınan çıktılar karesel bir alana dağınık bir şekilde yapıştırıldı. Öğrencilerin kalem yardımıyla aynı olan duyguları birbiriyle eşleştirmeleri sağlanacak. Birbirinin aynısı olan duyguları eşleştiren öğrenciden aynı zamanda o duyguya uygun olarak canlandırma yapmasını istemektir.

BEKLENEN SONUC:Projede tasarlanan kartların bir modeli oluşturularak öğrenciler ile birlikte uygulaması yapılacak. Yapılan uygulama neticesinde öğrencilerin oyunla ve aktif katılım ile günlük hayatta en sık karşılaştığı duygu durumlarını anlayabilmeleri ve bu duyguların ne anlama geldiği, duygulara uygun tepkiler vermeleri gerçekleştirilecektir. Öğrencilerin eğlenirken öğrenmeleri kolaylaşacaktır. Dikkat süreleri daha uzun tutularak var olan duygulara anlam yüklemeleri ve bu duyguları anlamaları sağlanacaktır.

PROJE 7: OYNAYARAK ÖĞRENİYORUM

PROJE AMACI: Projenin amacı 1.2.ve 3. Kademe öğrencilerine gösterilen 5 nesnenin üstü pet bardaklarla kapatılarak öğrencinin bu nesneleri hatırlamasını sağlanacaktır. Bu uygulama ile öğrencilerde kısa süreli belleğin geliştirilmesinin yanında aynı zamanda eğlenceli ve öğrencinin de aktif katılımıyla eğlenerek öğrenmeleri kolaylaşacaktır

PROJE YÖNTEMİ:Proje 1,2 ve 3. Kademe öğrencilerinin nesneleri eşleştirme ve hatırlama becerilerinin geliştirilmesi fikrinden hareketle oluşturulmuştur. Öğrencilerin günlük hayatta sıklıkla kullandığı nesnelerin görsellerini hatırlamaya dayalı bir tasarım yapılmıştır. Bunun için öncelikle öğrencinin günlük hayatta en sık kullandıkları 5 materyalin görseli pet bardakların ağız kısmındaki yuvarlak büyüklüğünce dairesel alanlara yapıştırılmıştır. Daha sonra her daireyi kapatacak bir pet bardak kullanılmıştır. Öncelikle görseller öğrencilere gösterilir. Görselleri yeterli süre inceleyen öğrencilerden daha sonra pet bardakla üzeri kapatılan nesnelerden verilen komutla istenilen nesne buldurulur. Materyaldeki görseller öğrenci seviyesine göre arttırılıp azaltılabilir.

BEKLENEN SONUC:1, 2 ve 3. Kademe öğrencilerinin hatırlama ve görselleri bulmaları için bir tasarım modeli oluşturulacak. Tasarlanan modelin uygulanması ile öğrencilerin hatırlama, kısa süreli bellekte tutma ve karşılaştırma gibi becerilerinin arttığı gözlemlenecektir. Ayrıca öğrencilerin birbirlerine şekillerin yerlerini ve istenilen şekilleri buldurmaları sonucu öğrenciler arası iletişim becerileri gelişecektir. Öğrencilerin görsel hafızalarının geliştirilmesinin yanı sıra aynı zamanda sözel olarak ifade becerilerinde de artış olacaktır. 

PROJE 8: EĞLENEREK ÖĞRENİYORUM

PROJE AMACI: Projenin amacı 1, 2 ve 3. Kademe öğrencilerinin psikomotor becerilerini kullanarak el göz koordinasyonlarını geliştirmektir. Renkli bambu çubuklarından 5 er adet kullanarak oluşturulan 5 adet halka ile öğrencilerin uzaklık ve mesafe kavramlarını algılamalarını sağlamaktır. Öğrencilerin halkaları belirli bir mesafedeki çubuğa geçirmeye çalışmaları sonucu da öğrencilerin kas becerilerini arttırılmaya çalışılacaktır.

PROJE YÖNTEMİ:proje 1,2 ve 3.kademe öğrencilerinin psikomotor becerilerini geliştirme, dikkat, konsantrasyon ve el-göz koordinasyonu becerilerinin geliştirilmesi fikrinden hareketle oluşturulmuştur. Bunun için öncelikle 25 adet renkli bambu çubuğu ve dikey bir şekilde bir zemin üzerine sabitlenmiş bir çubuk tasarlanmıştır. Öncelikle öğrencilerden bambu çubuklarını 5?er adet kullanarak 5 adet halkayı oluşturmaları istenir. 5 adet halka oluşturulduktan sonra belirli bir mesafeye bırakılan çubuğa halkalar geçirilmeye çalışılır. Halkaların tamamını en kısa sürede çubuğa geçiren oyuncu oyunu tamamlamış olur.

BEKLENEN SONUC:Projede öğrencilerin el göz koordinasyonu ve dikkat becerilerini geliştirmek için bir model tasarım oluşturulacak. Oluşturulan tasarımın 1, 2 ve 3.kademe öğrencilerine uygulanması sonucu öğrencilerin odaklanma ve uzaklığı kavrama becerilerinin arttırılması beklenmektedir. Ayrıca öğrencilerin bambu çubuklarını birleştirirken küçük kas becerilerini, oluşturulan halkaları çubuğa geçirilmesi sırasında ise büyük kas becerileri gelişecektir. Öğrencilerin aynı zamanda oyunda aktif olması eğlenceli bir öğrenme ortamı sağlarken birbirleriyle etkileşim halinde bulunmaları da hem öğrencilerin iletişim hem de sosyal becerilerinin artmasını sağlayacaktır.

PROJE 9:NESNELERİ ÖĞRENİYORUM

PROJE AMACI: Projenin amacı 1, 2 ve 3. Kademe öğrencilerinin günlük hayatlarında en çok kullandıkları nesneleri, en sık karşılaştıkları hayvanları ve yöresinde yetişen meyveleri tanımlarını sağlamaktır. Öğrencilerin görsel zekâlarını kullanarak ve parçadan bütüne hareket ederek parça bütün ilişkisini kavramalarını sağlamak ve küçük kas motor becerilerini geliştirmektir.

PROJE YÖNTEMİ:Proje 1,2 ve 3.kademe öğrencilerinin psikomotor becerilerini geliştirme, dikkat, konsantrasyon ve el-göz koordinasyonu becerilerinin geliştirilmesi fikrinden hareketle oluşturulmuştur. Bunun için öğrencilerin günlük hayatlarında en sık kullandıkları 3 nesne (pantolon, dolap, araba), yöresinde yetişen 3 meyve (elma, armut, çilek) ve 3 hayvana (tavuk, inek, köpek) ait görseller renkli olarak a4 boyutunda kâğıda basıldı. Görsellerin her biri 4 eş parçaya ayrılarak puzzela dönüştürüldü. Oluşturulan toplam 36 adet çeyrek puzzle parçaları karışık olarak öğrencinin önüne bırakılır. Puzzle parçaları arasından öğrencinin istenilen şekilleri bulup tamamlamaları istenilecektir. Şekiller ile yeterli alıştırmaların yapılmasının anlaşılması üzerine farklı nesne, hayvan ve meyvelerden yeni puzzle kartlar oluşturulabilir.

BEKLENEN SONUC:Proje öğrencilerin dikkat konsantrasyon ve odaklanma becerilerini geliştirilmesi için bir model tasarım oluşturulacak. Oluşturulan tasarımın uygulanması neticesinde öğrencilerin seçici dikkat ve görsel algı becerilerinde artış olacaktır. Öğrencilerin seçilen şekilleri bir araya getirmesi ile el göz koordinasyonu becerilerinin geliştirilmesinin yanı sıra aynı zamanda küçük kas becerileri ve parçadan bütüne ulaşma becerileri de artacaktır. Öğrencilerin etrafında var olan nesneleri kavrama ve bu nesnelerin ne amaçla kullanabilecekleri bilgisi kavratılacaktır. Aynı şekilde günlük hayatında karşılaştığı hayvanları tanıma ve yöresinde yetişen meyveleri tanıma bilgisini de edinmiş olacaklardı.

20-05-202520-05-202520-05-202520-05-202520-05-202520-05-202520-05-202520-05-202520-05-2025

İLGİLİ İÇERİKLER

TÜBİTAK 4006 FUARIMIZ

OKULUMUZDA DÜZENLENEN TÜBİTAK 4006 FUARINDAKİ 9 PROJEMİZ GELEN...

20-05-2025

HEGEP kapsamında sosyal becerilerin yanında fiziksel becerilerin de...

Kızılay hakkında öğrencileri bilinçlendirmek ve...

11-05-2025

HEGEP kapsamında Sağlıklı Yaşam Konusunda Bilgilendirme Yapma

Okuldaki öğretmen, idare ve öğrencilere sağlılık yaşam...

09-05-2025

HEGEP kapsamında Psikomotor Becerilerimizi geliştiriyoruz.

Özel gereksinimli öğrencilerin psiko- motorr...

08-05-2025

HEGEP kapsamında Etkili Öğretmen- Veli İletişiminin Sağlanması

Uzun vadede okul aile iletişiminin güçlenmesi. Veli iletişiminin...

09-05-2025
Devamı >>
Etiketler :
TÜBİTAK FUARINDA OKULUMUZUN PROJELERİ İLGİYLE KARŞILANDI.
Geri Bildirim

İletişim

Adres:
Güngör Mahallesi 23 Nisan Caddesi 944.Sokak No28 Yüksekova / HAKKARİ

Telefon
0438 351 37 89


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın
MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.